1. listopadu 2021

HRAJEME SI: Trosečníci - Spolupracujte ... než dojde jídlo!

Trosečníci aneb spolupracujte ... než dojde jídlo! 

Když jsem hledala hry pro větší počet hráčů, tato mě zaujala především tímto textem na přední straně obalu. Řekla jsem si, že musí být zajímavý nejdřív kooperovat a následně začít víc hrát sám za sebe, aby člověk přežil. 

Co se mi taky moc líbilo bylo, že je hra až pro 12 hráčů, takže pro naše deskohraní jednou z nejideálnějších. Hrajeme totiž nejraději všichni spolu, než abychom se trhali a dělili na skupiny. Není ale jiné hry, která by hráče kolem mě názorově rozdělila takovým způsobem, jako právě tato. 

I to ale k tomu patří a já jsem za takové zkušenosti ráda. Alespoň vím, jak rozličnou skupinu hráčů kolem sebe mám. A to je mnohdy velkou výhodou, protože se vzájemně od sebe učíme a setkáváme se s hrami, které bychom sami od sebe třeba nikdy nehráli.

Ve spolupráci s Albi bych vám Trosečníky chtěla detailněji představit :-).

 

 

BALENÍ HRY

Celá grafika je tématicky vyladěna do trosečnického tématu a to platí také o vnitřnní části krabice, kde najdete vyobrazenou mušli, písek, sošku začínajícího hráče apod.


 

OBSAH HRY

  • Návod
  • Látkový pytlík
  • 6 dřevěných kuliček (z toho 1 černá)
  • Krabičky na karty
  • Kartonový vrak lodi
  • Karty předmětů z vraku lodi
  • Karty počasí
  • Karty otravy/smrti
  • Karta začínajícího hráče
  • Žetony dřeva, jídla a vody
  • Hrací plán


 

PRAVIDLA, PRINCIP A CÍL HRY

Poté, co vaše loď najela na útes, ocitli jste se spolu s ostatními trosečníky na pustém ostrově. Zprvu jste si připadali jako v ráji, ale brzy vás dohnala úskalí života v divočině. Zásoby vody a jídla jsou mizivé a vlastně není vůbec jisté, jestli se dá na místní stravě přežít. Máte jediné řešení: společně postavit velký vor. Nesmíte ale ztrácet čas, blíží se nebezpečný hurikán.


 

V brožurce se dozvíte přesnou přípravu hry pro konkrétní počet hráčů. Začíná se na třech hráčích a pokaždé s každým dalším hráčem se počet jídla a vody mění. Dozvíte se detailní popis herního kola i to, jakým způsobem chodíte pro jídlo, vodu apod. Nesmí chybět popis hlasování, u kterého se mnohdy rozhoduje, kdo přežije. No a také jakým způsobem je možné odplout z ostrova a zachránit se.


 

Můžete hrát také verzi turnajového systému, kdy určíte kooperativní nebo samotářský mód a dle toho hrajete domluvený počet kol. Také můžete vyzkoušet hlasy ze záhrobí, kdy jsou do hlasování zapojeni i hráči po smrti.


DŘEVĚNÉ KULIČKY (JÍDLO A DŘEVO)

Dřevěné kuličky slouží k rozhodnutí kolik ryb ulovíte při rybaření a také jak dopadnete při nošení dřeva z lesa. U rybaření se rozhodnuje dle počtu ryb na kuličce - v tu chvíli chcete vytáhnout černou kuličku s nejvyšším počtem ryb. Jakmile jdete na dřevo, taháte počet kuliček dle počtu dřeva, který chcete přinést a v tuto chvíli naopak nechcete sáhnout p očerné kuličce - to by znamenalo, že vás uštknul had a jedno kolo budete marodit.



 

ŽETONY JÍDLA, DŘEVA A VODY

S žetony jídla, vody a dřeva hýbete na základní hrací desce dle toho, kolik všeho máte. Je to v podstatě počítadlo pro přehled, jestli vám něco konkrétního dochází a kolik potřebujete dřeva na sestavení dalšího voru. Každý žeton má na hrací desce své umístění.



 

KARTY VRAKU

Karty vraku se rozdávají v určitém počtu každému hráči a zbytek se vloží do vraku, ze kterého si ji můžete ve svém tahu vybrat (pokud pro vás nebude lepší jít na dřevo, jídlo nebo pro vodu). Karet je poměrně velké množství ale mezi nimi je taky mnoho zbytečných.


 

Můžete objevit rybářský prut, který zvyšuje počet ryb. Taky se vám hodí cokoliv co je k jídlu nebo k pití, abyste měli šanci přežít i v případném hlasování. Také ale můžete narazit na záchodovou štětku, klíčky od auta, staré spoďáry, výherní los apod.


 

Velmi zajímavé jsou karty pistole, plechu a kulky. Jakmile máte zbraň už vám stačí jen kulka a můžete začít střílet po hráčích. Před kulkou se zachráníte pouze plechem.


 

KARTY POČASÍ

Karty počasí udávají, kolik vody můžete donést. Jakmile máte možnost hodnoty 3, tak berte vodu co nejvíc, protože jakmile otočíte kartu s hodnotou 0, jste bez vody a na konci kola nastane problém. Co se otočí karta hurikánu, máte poslední příležitost se nalodit a odplout, jinak jste kompletně všichni prohráli.


 

KARTY VORU

Kartu voru přidáte na své místo vždy, když nasbíráte dostatečné množství dřeva. Jedna karta voru znamená jedno místo. Potřebujete nasbírat tolik počet karet voru, kolik je hráčů anebo tolik, aby vás co nejvíce přežilo.


 

KARTA ZAČÍNAJÍCÍHO HRÁČE

Počínaje prvním hráčem, každý vykoná jednu akci. Jakmile je na řadě poslední hráč, kolo končí a nastane vyhodnocování. Následně se karta prvního hráče zase posune podle hodinových ručiček. Je to tedy takové označení pro přehled, kdy se ukončuje herní kolo.


 

KARTY UŠTKNUTÍ/SMRTI

Vždy, když vás na cestě pro dřevo uštkne had anebo když vás někdo zabije, položíte si před sebe tyto karty. Jsou oboustranné - tedy jedna strana had, druhá strana RIP.


 

VRAK LODI

Vrak lodi je z pevného kartonu a dá se jednoduše sestavit a zase složit zpátky,a by se dobře vešel do krabice. Vložíte do něj karty vraku.


 

HERNÍ PLÁN

Herní plán má 36 políček pro vodu/jídlo, ale my se nikdy takhle daleko nedostali a to jsme hráli několikrát i v plném počtu 12 hráčů. Najdete na něm prostor pro karty počasí i karty voru. Je poměrně malý, takže se vejde na menší stoly a snadno se složí na 3x aby se vešel do krabičky. Je pevný a odolný, takže pokud by se vám povedlo na stole něco vylít, troufám si říct, že přežije s přehledem.


 

PŘÍPRAVA HRY PRO TŘI HRÁČE

Pro představu jsem připravila hru pro tři hráče, to je minimum. Každý má v ruce 4 karty a žetony se rozdělí dle tabulky v návodu. Ve třech hráčích je jídla 5 dílů a vody 6 dílů. Po ruce mějte pytlík s dřevěnými kuličkami a nezapomeňte předat kartu prvního hráče - patří tomu, kdo nejvíce vypadá jako trosečník.



 

PRŮBĚH HRY

Souhrn každého kola je ten, že se předá karta prvního hráče dle hodinových ručiček, otočí se karta počasí a každý hráč vykoná jednu akci. Následně je kontrola zásob a kontrola konce hry.

První hráč má kartu, kterou následně předá hráči po své pravici. Otočí se karta počasí, abyste viděli, jak na tom budete s vodou a při vykonání akce se rozhodnete, jestli půjdete rybařit, donesete vodu, dřevo na vor anebo jestli budete zkoumat vrak, kvůli objevení něčeho zajímavého.

Pokud každý z hráčů vykoná jednu akci, u které se můžete vzájemně domlouvat a komunikovat, přijde na řadu kontrola zásob. Na každého z hráčů musí připadnout 1 podíl jídla a 1 podíl vody a to platí i pro nemocné. Jakmile zjistíte, že někomu chybí voda/jídlo, můžou hráči zahrát karty z ruky a tím se zachránit. Jakmile nikdo neodehraje karty z ruky, hlasuje se o tom, kdo nepřežije.

Karty z ruky můžete zahrát kdykoliv, pokud to na kartě není psáno jinak a pokud se nejedná o stálou kartu, vždy ji po zahrání zahodíte do odhazovacího balíčku

Na konci každého kola se můžete pokusit nalodit na vor. Potřebujete mít tedy počet karet voru odpovídající počtu hráčů a zároveň musíte mít v zásobě ještě stejný počet vody i jídla pro každého přeživšího na cestu. Tato akce je v podstatě dobrovolná až do doby, než přijde hurikán a vám nezbyde nic jinýho, než zamakat a přežít.

 

NAŠE HRANÍ

Hru jsme hráli v různém počtu hráčů. Ať už v plném počtu, tak i v menším, ale vždycky nás bylo víc jak 5. Ve třech jsme ji třeba nehráli nikdy, na to nás je pokaždé moc. Naštěstí.

Překvapilo mě, jak moc se na ni liší názory. To jsem ještě snad u žádné hry nezažila. Když jsem Trosečníky vzala do knihovny na deskoherní kroužek, vedoucí prohlásil, že by ji nejraději spálil a že už ji nikdy nechce vidět :-D. Ne, že by ji nepochopil nebo že by prohrál ale přišla mu úplně nesmyslně vymyšlena. Pak jsou hráči, které baví a hrají ji opakovaně rádi a nakonec je část hráčů, kteří si ji zahrají jen jako výplň času ale nic víc jim hra nedává. 

Říkala jsem si čím to je? A začala jsem pátrat. Rozebrala jsem si v hlavě každého z nich jací jsou hráči deskovek celkově. Myslela jsem si, že nebude bavit velké hráče, kteří jsou zvyklí na strategie a náročnější hry ale přitom se našel i náročný hráč, kterého Trosečníci baví. Většinou bych ale řekla, že bude určitě bavit začínající hráče nebo nehráče, kteří si sednou ke hře jen při nějaké příležitosti. 

Povedlo se nám jednou přežít všem a to nás bylo asi zrovna 8. Snažili jsme se komunikovat, kooperovat a každý měl svůj úkol. Negativum takového hraní bylo v tom, že jakmile měl někdo prut, musel pokaždý chodit na ryby, takže vlastně celou hru dělal jen jednu činnost. Je dobré si zkusit zahrát tak, aby přežili všichni ale mnohem lepší je trochu blafovat a bodat nože do zad :-D.

Můžete si najít společnýho parťáka se kterým se pokusíte přežít ale zajímavé je zkusit přežít i solo. Jen to nesmí být moc okaté, jinak vás ostatní kuchnou! Pistolí je ve hře několik a kulek je poměrně dost. A pokud byste přeci jen chtělo solovku o přežití, mějte vždycky u sebe plech! :-D


ZÁVĚREM

Asi vás zajímá, do jaké kategorie se řadím já. Trosečníky si zahraju ráda pravidelně, protože mi přijde, že je hra pokaždý jiná. Buď může skončit rychle anebo budeme všichni bojovat zuby nehty a prodlouží se třeba i na hodinu. Pokaždé se snažím použít jiný způsob hry a jinou strategii, proto mě baví pořád dokola ale doporučovala bych zabíjet fakt až později, protože mi pak nepřijde moc fér, že chceme hrát hru s tolika hráči a několik jich kuchnu hned na začátku, oni pak jen sedí a koukají.

Velkým plusem je maximální počet hráčů, takže když se nás na mém Deskohraní sejde větší počet i s nováčky, můžeme si sednout právě k této hře jako úvod, než se rozdělíme do skupinek. Je tedy vhodná i na nějaké oslavy, popíjení apod. Myslete tedy na to, že je to party hra a ne každý takové hry ocení. A pro začínající hráče mi přijde skvělá i co se týče kooperace a komunikace mezi sebou.

Já si ji rozhodně nechám v babyclubu pro různé příležitosti, protože vím, že ji využijeme a že si ji ještě zahrajeme mnohokrát. Co se ale týče vyloženě deskoherních kroužků, tam bych ji úplně neviděla. Taky dost záleží co od ní kdo očekává. Proto doufám, že tato recenze pomůže v rozhodování každému, kdo o hře bude přemýšlet. Pokud vás tato částečně kooperativní party hra zaujala a chtěli byste ji vyzkoušet, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 539Kč (původně 599Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat