23. listopadu 2021

UČÍME SE: Zvídavci - Víš, kdo jsem? Dinosvět

Zvídavce už ode mě nějakou dobu znáte. Průběžně jejich produkty recenzuji posledního půl roku a pokud by vás zajímaly některé ze starších recenzí, prokliknete se na ně ZDE.

Naše osmiletá Klaudinka je dlouhé roky milovnicí dinosaurů. Máme jich snad víc, než klasických figurek zvířat (to samé platí v babyclubu). Takže vzdělávací karetní hra s dinosauřím tématem je pro ní aktuálně TOP!

Pojďme se do Dinosvěta ponořit detailněji a omrknout karty blíž :-).

 

 

BALENÍ KARET

Zvídavci jsou známí tím, že nemají své karetní hry v krabičkách. Jsou zafoliované a po prvním rozbalení je drží pevná ale pružná široká gumička, kterou k nim dostanete a kterou tvůrci nechali ušít u švadlenky přímo pro své karty.


 

OBSAH KARETNÍ HRY

Hra obsahuje celkem 44 kartiček s živočichy z druhohor, které jsou barevně rozlišeny do několika přehledných skupin - býložravci, masožravci + všežravci, život pod vodou, život ve vzduchu, kdo zažil dinosaury. Pokud hru pojmete jako výukovou pomůcku, můžete se zaměřit vždy na jedno barevné rozdělení a postupně přidávat další, až se dítě zorientuje kompletně ve všem.

 

O KARETNÍ HŘE

"Víte, který dinosaurus měl drápy dlouhé i celý metr, jak vypadal v druhohorách nejbližší příbuzný člověka? My už ano. Jednoho dne mi totiž starší dcera cestou ze školky řekla: „Mami, dneska jsem parasaurolophus!“ A já řekla jen „Co?“. Tak začala četba, studium i rozhovory s vědci (protože odpovědi na všechny zvídavé otázky dětí v knihách prostě nenajdete) a výsledkem je tato hra."

 

 

PRAVIDLA HRY

Pokud dítko ještě neumí číst, přečtěte horní text a nechte ho přemýšlet, o jakého živočicha by se mohlo jednat. Pokud neví, přečtěte spodní text a když stále neví, nakonec ukažte fotografii. Pokud uhádne, kartičku si nechává, jinak se vrací do spod balíčku a hraje se dál. Hráč, který získá od každé barvy jednu kartu, vyhrává.

Dalším způsobem hry (pro více hráčů) je, že každý z hráčů dostane 5 karet do ruky. Každé kolo si bere další kartu a to buď z balíčku nebo od kteréhokoliv spoluhráče. Spoluhráč vždy přečte text na kartičce a pokud ji hráč, který si ji vybral, uhodne, zůstává mu. Vyhrává ten, který má od každé barvy alespoň jednoho zástupce.

Můžete si sami vytvořit způsob hraní dle vaší fantazie. Z mého pohledu se dá s kartami pracovat různými způsoby a vždy se ze hry něco nového naučíte.


SKUPINY ŽIVOČICHŮ PODLE BAREV

Pro přehled jsou skupiny rozděleny dle barev. Tak doslova na první pohled, bez dalšího detailního zkoumání, poznáte, který živočich je kterého druhu.


 

ŽIVOT POD VODOU

Život pod vodu vás seznámí s Amonitem, Ichthyosaurem, Leedsichthysem, Liopleurodonem, Mosasaurem, Kronosaurem, Elasmosaurem a Plesiosaurem. Dozvíte se, kdo je podobný Lochnessce, kdo dostal jméno podle Kronose, kdo má sílu stisku zubů podobnou jako Tyranosaurus apod.



 

ŽIVOT VE VZDUCHU

Život ve vzduchu vás seznámí s Dimorphodonem, Pterodactylem, Hatzegopteryxem, Archaeopteryxem, Hesperornisem, Pteranodonem, Microraptorem a Quetzalcoatlusem. Dozvíte se, kdo umí létat i chodit po zemi, kdo dříve žil na stromech, kdo měl rozpětí křídel až 8 metrů, kdo byl postrachem ryb a mnoho dalšího.



 

MASOŽRAVCI A VŠEŽRAVCI

V této skupině živočichů se seznámíte se Spinosaurem, Tyranosaurem, Baryonyxem, Dakotaraptorem, Gigantoraptorem, Alosaurem, Deinocheirusem, Troodonem, Velociraptorem a Ceratosaurem. Zjistíte, kdo lovil Stegosaury, kdo zabíjel dlouhým drápem, kdo se přezdíval jako Strašná ruka, kdo nedokázal prokousnout kost a mnoho dalšího.



 

BÝLOŽRAVCI

Skupina býložravců vám představí Parasaurolopha, Purgatoria, Ankylosaura, Burianosaura, Plateosaura, Triceratopse, Therizonosaura, Diplodoca, Argentinosaura a Stegosaura. Objevíte, který z nich získal jméno díky plátům na hřbetě, kdo patří mezi Sauropody, kdo je jedním z nejdelších dinosaurů, kdo měl nejdelší drápy světa, čí hlava měřila až 2,5 metru a mnoho dalšího.

 


 

KDO PAMATUJE DINOSAURY

Poslední skupina živočichů vás seznámí s těmi, kteří zažili dinosaury - ptakopyskem podivným, želvami, loděnkou hlubinnou, vážkami, latimerií podivnou, krokodýli, šváby a štíry. Dozvíte se, kdo s dinosaury prožil celé období druhohor, kdo vydrží až tři měsíce bez potravy, kdo je největším příbuzným dinosaurů, kdo rodí mláďata o váze půl kila, kdo se objevil už v prvohorách apod.



 

DALŠÍ DETAILY KARET

Na kartách se dozvíte další detaily, jako například kolik živočich vážil a měřil a v jakém období žil. Tak si můžete živočichy mezi sebou i porovnávat, kdo byl větší, menší, lehčí, těžší, kdo žil kratší dobu, delší dobu apod. Na kartách také zjistíte významy či překlad jejich názvů.







 

ZÁVĚREM

Tak malý balíček a tolik informací. Vznikla doslova kapesní příručka základních informací o dinosaurech. Což je skvělý, že se nemusí nikde listovat a dohledávat další detaily. Informace máte takhle po ruce a malým dinosauřím nadšencům můžete karty brát kamkoliv na cesty, k babičce, na výlety. Využijete je i s větší skupinou dětí na kroužcích, ve školkách, školách apod.

Pokud vás zaujaly, najdete je na eshopu www.zvidavci.cz/ přímo ZDE.

 

Cena: 380Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat