2. listopadu 2021

HRAJEME SI: Karty mrtvého muže

Karty mrtvého muže jsem měla vyhlídnuté už nějakou dobu, ale stále jsem se pro ně nedokázala rozhoupat a nebyla jsem si jistá, jestli mi sednou. Naskytla se mi příležitost vyzkoušet je na deskoherním kroužku a jakmile jsem sdílela, že se mi líbí, přišla mi zpráva od jedné mé sledující, že je zrovna prodává a jestli bych je nechtěla. 

Já jsem ten typ člověka, který kupuje hry z druhé ruky minimálně. Mám z toho obavy a raději koupím hru novou, než aby mi domu přišlo něco zničenýho. Ráda ale udělám výjimku a tady se mi to zrovna krásně vyplatilo. Hra mě zaujala nejen tématem a grafikou, ale líbí se mi, že se dá hrát na několik různých způsobů. Škoda jen, že je pouze pro 4 hráče. To je asi jediné její mínus z mého pohledu.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat. Pokud se sami nemůžete rozhodnout, třeba vám v rozhodování recenze pomůže a nadchnete se pro hru tak, jako my :-).

 

 

 

OBSAH KARETNÍ HRY

  • Návod ve dvou jazycích
  • 4 přehledové karty
  • 4 karty s průběhem hry
  • 16 karet postav
  • 6 variant hry
  • 60 karet kořisti


 

NÁVOD A PRAVIDLA

V návodu je podrobně popsát herní materiál, příprava i průběh hry a také efekty jednotlivých karet včetně příkladů pro představu. Stejně tak jsou v něm detailněji popsány i jednotlivé postavy a další varianty hry typu efekt mořských panen.



 

VARIANTY HRY

Před začátkem hry si můžete vybrat ze šesti různých variant hry. My většinou hrajem pouze základ bez podobných vychytávek, protože hrajeme se začínajícími hráči a tam je ten základ pro začátek nejlepší ale je to skvělé zpestření hry, když už máte odehráno několik desítek a chcete hru různě měnit.


 

Můžete se společně dohodnout na variantě, která bude vyhovovat všem anebo si náhodně vylosujete kartu a necháte to na osudu. Každý varianta je něčím jiná a zajímavá. Například při variantě Hromada pokladů do konečného skore počítáte všechny karty anebo zajímavá je i varianta Ostrov pokladů, ve které kdykoliv jste TROP, dáváte karty hráči po pravici.


 

POMOCNÉ KARTY

Pro začínající hráče jsou vhodné k ruce, aby věděli, jaký je herní průběh. Výhodou hry je, že se opravdu rychle zapamatuje. Horší na paměť jsou jednotlivé symboly, ale to se časem taky zafixuje. Jedna karta je z druhé strany označena pro začínajícího hráče, proto se před začátkem hry losují.



 

PŘEHLEDOVÉ KARTY

Přehledové karty jsou oboustranné a popisují efekty jednotlivých karet dle konkrétních symbolů. Mějte je stále po ruce, pokud se ještě úplně neorientujete.


 

POSTAVY

Postavy jsou dalším zpestřením hry. Pokud je chtete zařadit, před začátkem hry si každý svou postavu vylosujte. Je lepší losovat, než vybírat, protože jsou mezi nimi lepší i horší postavy.


 

Každá z postav má svoje efekty. Například Černá Bonie si musí vybrat kartu v šedé barvě vždy, když soupeř provádí efekt meče. Madam Margot tvoří bezpečný přístav ve smyslu, že kotva i následující dvě vyložené karty jsou chráněny pro případ TROP. No a třeba Sir Lovesword zvyšuje všechny mořské panny o 5 bodů.


 

HRACÍ KARTY A JEJICH VÝZNAM

Karet je v balení celkem 60. Jsou běžné hrací velikosti, pevné, odolné, tématicky ilustrované a každý druh má svůj význam, který v průběhu hry budete využívat.


 

Křišťálová koule vám umožní prohlédnout první kartu dobíracího balíčku před rozhodnutím, zda si vezmete kořist. Zjistíte tak, jestli kořist vzít anebo jestli je bezpečné kartu ještě otočit.

Meč vám umožní vzít vrchní kartu z balíčku soupeře a vyložit ji na plochu (pokud nejste TROP) a ta karta nesmí být v barvě, kterou už ve svém banku máte.

Mořská panna v podstatě nemá žádný efekt, ale má vyšší hodnoty karet, než ostatní.

S krakenem musíte vyložit ještě další dvě karty, minimálně, než smíte vzít kořist.

Mapa vám umožní vzít si tři náhodně určené karty z odhazovacího balíčku a jednu vyložit na plochu (v případě, že nejste TROP)

Kotva v podstatě chrání všechny předchozí karty. Jakmile jste TROP dáváte pryč kotvu a karty za ní, ty před ní jsou vaše.

Hák vám dává pokyn vyložit na plochu jednu kartu z vlastního banku.

Kanón vám umožní zrušit libovolnou kartu soupeře.

Klíč a truhla mají efekt pouze v případě, kdy jsou vyloženy spolu. Dostanete navíc stejný počet karet z odhazovacího balíčku.


 

PRŮBĚH A PŘÍKLAD HRY

Hru si připravíte tak, že z karet kořisti vytřídíte všechny karty s nejnižšími hodnotami (mořské panny s hodnotou 4 a v ostatních barvách to jsou hodnoty 2). Měli byste vyřadit celkem 10 karet, které zamícháte a vytvoříte část odhazovacího balíčku.

Na druhé straně vytvořte dobírací balíček ze zbylých karet. Mezi jednotlivými balíčky by měl být dostatečný prostor pro vykládání karet a stejně tak byste měli mít před sebou prostor pro vlastní "bank" tedy vaše vyložené karty. 

K ruce si dejte kartu průběhu hry a přehled jednotlivých efektů.


 

Začínající hráč vezme první kartu z dobíracího balíčku a vyloží ji do prostoru mezi oba balíčky. To je začátek řady. Pokud si troufáte , můžete otáčet dál do řady vedle sebe. Jakmile kartu vyložíte, vždy musíte okamžitě provést její efekt. Pokud už si dál netroufáte, vezměte si kořist k sobě.


 

Tímto způsobem se střídáte s protihráčem a vykonáváte efekty jednotlivých karet. Klíč a truhla má společný efekt až ve vašem banku. Karty si řadíte od nejvyšších po nejnižší, tedy sestupně. Konec hry nastává tehdy, kdy se otočí poslední karta dobíracího balíčku.


 

Pokud budete riskovat, může nastat situace, kdy vyložíte kartu, která již vyložena je. To je přesně již zmiňované TROP a všechny karty musíte bez vykonání efektu poslední karty zahodit na odhazovací balíček. Zde na příkladu jsou vyloženy dvě mořské panny.


 

KONEC HRY A URČENÍ VÍTĚZE

Jakmile je otočena poslední karta a aktivní hráč bere kořist nebo je TROP, hra končí a vy si spočítáte nejvyšší hodnotu každé barvy. Každý tedy sečte nejvyšší hodnoty svého banku a kdo má větší skore, ten vyhrál. V případě shody vyhrává ten, kdo má ve svém banku víc karet.

 

ZÁVĚREM

I když v poslední době bádám raději v náročnějším herním prostředí, po rychlé karetce sáhnu vždycky ráda a to hlavně v době našeho deskohraní v babyclubu, kdy zaučujeme nové hráče anebo když chceme vyplnit čekání na další hru.

Tato karetní hra je pro 2-4 hráče, což už je na nás docela málo, ale dají se koupit dvě a smíchat, aby se počet hráčů zdvojnásobil. Zabere v podstatě 15 minut, což je skvělý, když už nemáte moc času na hraní, když si chcete něco zahrát před spaním anebo jako taková výplňovka při čekání na další hráče, kteří zrovna dokončují jinou hru. Zároveň se vysvětlí doslova na počkání - většinou se učíte v průběhu hry.

Karty mrtvého muže tedy v naší zásobě deskovek nesmí chybět. Troufám si říct, že jsou i skvělým dárkem k narozeninám nebo Vánocům pro kamarády vašich dětí a do dětského kolektivu (družina, školní přestávky apod.). Můžete je zakoupit například ZDE.


Cena: 279Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat