29. listopadu 2021

HRAJEME SI: Osvětlený Betlém Playmobil

Dekorace, hračka a zároveň naučná pomůcka .. to všechno vidím v tomto osvětleném Betlému od Playmobilu, který bych vám, ve spolupráci s 4kids.cz, chtěla detailněji představit.

Holky dlouhá léta frčí na Lego Duplo a klasické je stále nezajímá, i přes to, že ho mají velké množství z mého dětství. Co jim ale padlo do noty je právě Playmobil. Možná tím, že je o kus větší, než klasické Lego a zároveň je to něco jiného, než stavění města či vesnice z Dupla. 

Začali jsme jednotlivými figurkami a když jsem si všimla, jak je neustále všude berou a chtějí si s nimi hrát, pořídila jsem i větší sady k letošním Vánocům, o kterých vám napíšu zase někdy příště. 

Zároveň jsem věděla, že je nadchne i Betlém a podpoří vánoční atmosféru i při hraní.

Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).

 

 

OBSAH BALENÍ

Tato sada obsahuje celkem 41 dílků, ze kterých děti s pomocí rodičů vytvoří moc hezkou dekoraci a zároveň také hračku, u které si mohou vyprávět různé příběhy a nasávat vánoční atmosféru. Dílky jsou rozděleny do několika pytlíků. Součástí je i návod na sestavení. Co v balení ale nenajdete, jsou úzké tužkové baterie, které je potřeba mít připravené.


 

NÁVOD

Návod je klasický jako známe všichni třeba zrovna u již zmiňovaného Lega. Zvládnou dle něj stavět i děti. Jen rodiče musí kolikrát pomoct větší silou se zacvaknutím dílků.


 

OSVĚTLENÍ

Osvětlení Betlému spočívá v malé krabičce se žlutou mini žárovkou a černým tlačítkem pro zapnutí, do které je zapotřebí vložit dvě úzké tužkové baterie (AAA 1,5 V). Funguje klasicky na principu on/off. Tedy jedno zmáčknutí zapnete a další zmáčknutí vypnete.


 

VRHÁME SE DO SESTAVENÍ

Myslela jsem si, jak si celý Betlém Klaudinka sama sestaví ale překvapilo mě, jak je zapotřebí kolikrát použít opravdu větší sílu na zacvaknutí jednotlivých dílků. Ať už nástavce, tak i přímo stěny Betlému, kdy jsem se sama bála víc zabrat. Muselo se to pořádně zacvaknout, jinak by nedržel pohromadě.


 

Lehké násilí tedy bylo na mně :-D. Jinak jsem nechala co nejvíce stavět Klaudinku, která se chtěla pochlubit tátovi, že celý Betlém sestavila sama. Kontrolovala obrázky, co kam patří a největší srandu měla z ohniště - nevím sice proč, ale taky mi přijde vtipné :-).


 

Betlém je hezky veliký, že jako dekorace nemá šanci jen tak v pokoji mezi vším tím, co holky skladují, zapadnout. Vybereme mu čestné místo, ze kterého si ho snadno samy sundají na hraní a kde zároveň bude něžně svítit.


 

PODSTAVEC, NÁSTAVEC, STOJAN?

Nohy podstavce zacvaknete, opět trochu silou, do spodní části základní desky. Tam zacvaknete opatrně také osvětlení s baterkami. Ani nedokážu říct, jestli se mi Betlém líbí víc takto postavený anebo klasicky na stole. Jsem ráda, že má takto dvě možnosti. Pokud byste bydleli v přízemí nebo domečku a chtěli byste ho mít za oknem jako dekoraci, byl by takto mnohem lépe vidět :-).




DETAILY BETLÉMU

Projdeme si části Betlému a jeho příslušenství trochu z bližšího pohledu.


 

Marie, Josef, anděl zatím bez křídel, která jsou schovaná v pytlíku vedle něj. Jednotlivé postavičky se doplnily o klobouk, hůl apod. Ohniště je parádní! Oheň je nacvaknutý, takže nehrozí, že by se jen tak ztratil - toho jsem se v první chvíli bála, ale je to vyřešeno dobře. Celkově mi "nacvaknutí" u Playmobilu přijde dostatečně pevné a to se mi na něm líbí.


 

Narozený Ježíšek leží v zavinovačce v postýlce, do které nasadíte seno. K němu postavíte Josefa s Marií tak, jak to všichni známe z různých obrázků.



 

Na jedné straně Betlému je oslík a třeba dřevo. Je na vás, jakým způsobem si všechny komponenty rozložíte a rozdělíte. Můžete mu dát třeba jablko, které je jinak v míse. Můžete mu jablko dát do vědra, ve kterém je jinak voda.


 

Na lavici je postaven džbán s miskou a jablkem. Miska má hezky řešenou úchytku a můžete ji tak dát některé z postaviček do ruky.


 

Telátko má u sebe seno, trávu a vědro s vodou - voda je zvlášť jako modrý komponent, což mě nadchlo, že se dá používat prázdné anebo takto plné vody. 


 

No a andělíček si lítá kolem Betléma se svojí kouzelnou hůlkou.


 

ZAPÍNÁNÍ OSVĚTLENÍ

Líbí se mi, že tlačítko pro zapnutí/vypnutí je poměrně nenápadné a pro dětské prstíky akorát. Není nikterak rušivé a na první pohled si ho vůbec nevšimnete. Můžete ho schovat za některé ze zvířat anebo na něj položit komponent.


 

KOMPLETNÍ BETLÉM

Měli jsme různé druhy Betlému, ale u tohoto mám pocit, že bude nejvíc využívaný - aktivně na hraní, povídání, večerní osvětlenou dekoraci. Zvlášť, když se Olivka už dostane všude a nic papírového by její ruce nepřežilo. Je bytelnější a může si s ním hrát spolu s holkama.



ZÁVĚREM

Doufám, že to Betlémské nadšení holkám vydrží minimálně celé vánoční období. Líbí se mi, jakým způsobem k němu přistupují, že Klaudinku samotnou napadlo u hraní zpívat koledy, že to na ně dýchlo vánoční atmosféru i přes to, že se veškeré vánoční akce v okolí ruší.

Osvětlení je jemné, něžné, ale jako dekorace stačí. My v něm máme polovybité baterie z ovladače, protože neustále zapomínáme koupit nové. Holky nemají rády úplnou tmu a Sofinka dokonce potřebuje mít otevřené dveře. Takže jakékoliv takové drobnější osvětlení holky vždycky uvítají.

Pokud vás tento osvětlený Betlém Playmobil zaujal a chtěli byste ho pořídit, najdete ho na eshopu 4kids.cz přímo ZDE. Aktuálně bohužel není skladem, ale už je na cestě a brzy bude doskladněn, tak si ho pohlídejte ať vám neuteče. 


Cena: 719Kč (původně 799Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat