Datlový sirup je jedním z nejoblíbenějších "zdravějších" sladidel.
Nejoblíbenější je nejen pro svojí chuťale také pro svojí barvu, díky které pak mají dezerty či sušenky nádech do růžova. Sladí poměrně dost, takže ho stačí opravdu jen troška, kor dětem.
Má nízký glykemický index = nezatěžuje slinivku.
Co se konzistence týče, tak je hustější než javorový či agáve sirup ale řidší než med.
Na trhu je značek několik ale já osobně kupuji značku Countrylife, protože je dostupný i v běžných obchodech (Globus, Tesco, Billa ...)
POUŽITÍ
- Kaše
- Dezerty
- Jogurt/tvaroh
- Sladké pečení
- Slazení nápojů
- Lívance/palačinky
OBSAHUJE
- 15–30 % fruktózy
- 17–40 % glukózy
- 3–34 % sacharózy.
SLOŽENÍ
Sušené datle - produkt kontrolovaného ekologického zemědělství (75 %), voda.
Může obsahovat stopy lepku.
Sirupy jako takové bych nepoužívala do většího pečení ale spíš do sušenek. Do většího pečení mi jich přijde škoda, protože toto malé balení pak můžete mít třeba jen na dvakrát. Takže pokud chcete péct bábovky, muffiny, dorty apod., tak spíš doporučuji třtinový cukru, kokosový cukr nebo panelu. V mixéru je snadno umixujete na moučku, která je do pečení vhodnější než "krysta".
Cena: 65Kč
Novinkou na trhu je datlový sirup ve výhodném rodinném balení (900ml za 199Kč), který můžete zakoupit na oficiálních stránkách countrylife.cz přímo ZDE.
Další druhy sirupů
Co se týče Agáve sirupu, tak ten vhodný neni. Je to omyl zdravé výživy - viz. video od Margit
Tak ten datlový sirup nemá až tak výraznou chuť, takže se dá použít vcelku všude jako náhrada za cukr. Já teď kupovala v Penny (tu) a použila jako přeliv na palačinky ~;)
OdpovědětVymazat