13. srpna 2017

VYRÁBÍME: Domácí rostlinná mléka

Rostlinná mléka jsou poslední roky hodně oblíbená. Můžete si je snadno a rychle vyrobit doma z běžně dostupných surovin a nepotřebujete na to ani žádné speciální kuchyňské vybavení. Hlavní výhodu mají v tom, že jsou vhodná pro alergiky a chutí je nepřeberné množství, takže si v nich každý najde to svoje.

My sice naštěstí žádné alergie nemáme ale já osobně v kravském mléku nevidím žádný přínos, proto dávám většinou přednost těmto rostlinným, která jsou nejen zdravější ale navíc také chutnější alernativou.

Po narození Sofinky jsem držela bezmléčnou dietu, protože dost blinkala a taky kvůli jejímu ekzému, se kterým jsme nějakou dobu bojovaly. Tím jsem si potvrdila, že je to opravdu hlavně o zvyku a že bez kravského mléka to jde, když se chce. Jen se neumím vzdát sýrů a neumím se kravského mléka vzdát v kávě, jinak bych si to bez něj dokázala s přehledem představit úplně.

Pro malé děti jsou ideální volbou při zavádění různých druhů ořechů či semínek.

Nejčastěji dělám makové a ovesné, ty nám chutnají ze všeho nejvíce.


PROČ RADŠI DOMÁCÍ NEŽ KUPOVANÉ

  • Jsou mnohem levnější
  • Přesně víte, co v nich máte

Kupovaná rostlinná mléka nemají vždy vhodná složení. Domácí máte plná vitamínů, minerálů a spousty dalších hodnotných látek dle toho, které mléko si zrovna vyrábíte.


Z ČEHO SE DAJÍ VYROBIT

  • Mák
  • Rýže 
  • Pohanka
  • Ovesné vločky
  • Kakaové boby
  • Různé druhy ořechů
  • Slunečnicová semínka ...

Co se týče například kokosového mléka, tak si ho můžete udělat i ze sušeného kokosu ale spíš jako nouzovku, jinak radši doporučuji čerstvý.

U makového mléka poznáte kvalitu máku. Jakmile je mléko hořké, tak to značí, že je mák žluklý. Makové mléko dělám z mletého máku, který si namelu těsně před výrobou.


RECEPT

100g suroviny
1litr vody

Nejdříve si surovinu namočíme do litru vody a necháme jí ideálně přes noc v lednici. Namáčení je vhodné nejen z důvodu lepší stravitelnosti ale taky z důvodu odplavení škodlivin. Druhý den vodu slijeme a dolijeme novou (opět 1 litr). Pro zvýraznění chuti můžeme přidat špetku nerafinované soli a mixujeme zhruba minutu. 
Když mixuji ve stolním mixéru, tak je potřeba mléko přecedit ale pokud použiju Smoothie mixér (z Lídlu), tak cedit nemusím.
Podáváme rovnou nebo uskladníme v lednici.
Před použitím je potřeba mléko vždy protřepat.
Sladím až přímo odlitou část - ne celé množství.

S pořízením nového mixéru dělám rychlovky v poměru 50g na 200ml

Pokud děláte mléko z rýže nebo ovesných vloček, tak jejich výhodou je to, že je nemusíte namáčet předem ale stačí suroviny jen uvařit a hned můžete mixovat. Takže ideální volbou, když mléko potřebujete hned. Berte na vědomí, že domácí mléka jsou hustější, než ta kupovaná.

Chuť mléka si můžete zpestřit například vanilkou či skořicí  


CO ZBYLÁ DRŤ

  • Do pečení
  • Do jogurtu
  • Na přípravu kaší
  • Jako drobenka či korpus


KAM S NÍM

  • Jen tak na pití nebo kakao
  • Kaše, puding, sladké pečení
  • Omáčky, noky, knedlíky
  • Prakticky kamkoliv místo kravského mléka


TRVANLIVOST

Rostlinná mléka většinou spotřebuji hned, protože je dělám cíleně pro konkrétní potřebu a nebo mi vydrží až do druhého dne. Měly by se ale spotřebovat zhruba do 3 dnů.





Z obrázku se nenechat zmást. Dávám ho sem jen jako praktický návod ale pozor na agáve sirup, který neni vhodný. Více se dozvíte zde ve videu od Margit: "Proč je agáve sirup omyl zdravé výživy"

2 komentáře:

  1. Pěkně napsáno, děkuji. Jen mě zajímá do těch omáček se hodí nejlépe jaké mléko. Nebude ta omáčka přebitá chutí mléka? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Záleží na chuti experimentovat ale ovesné či rýžové úplně s přehledem.

      Vymazat