9. srpna 2017

PĚSTUJEME: TIBI krystaly a vodní kefír

V Tibi krystalech a vodním kefíru jsem zatím jen nováček, mám je zhruba dva měsíce ale už Vám o nich potřebuji napsat, protože je to parádní způsob, jak vyrábět zdravé domácí limonády s různými příchutěmi.

Zvolila jsem vodní kefír místo mléčného (tibetská houba) protože mi to přijde nejen jako levnější způsob ale taky se hlavně stále snažím omezovat mléčné výrobky, kvůli Sofinky ekzému a blinkání.

Vypadá to všechno děsně složitě a já sama jsem měla obavy, jestli se o ty krystaly budu umět starat ale fakt to nic neni. Sice jsem dostala podrobný návod ale dělám si to po svém :-D Už z toho důvodu, že to u nás piju sama a nezvládala jsem větší množství a taky proto, že má každý doma jiné podmínky (chlad/teplo). Takže jsem si postup trochu pozměnila ale hlavní je, že mi funguje :-D Krystaly se mi množily poměrně dost, takže jsem i to množení potřebovala trochu z pomalit a taky jsem je už zhruba v pěti balíčcích rozposílala dál, jinak bych je musela vyhodit a to mi přišlo škoda.

Takže je jen na Vás, jak si to celé přizpůsobíte.

Taka teď by to chtělo trochu teorie že?


CO TO TEDY JE

Tibi krystaly nejsou žádné kameny jak si třeba můžete představovat. Jsou to živé gelové bílé kousky hmoty podobající se tvarově různým velikostem krystalů - na velikosti krystalů ale nezáleží, tak se nebojte že máte třeba samé malé. Jsou křehké, že je snadno rozmáčknete a hopsají :-D. Mají rády cukr a když jsou dobře živeny, tak se množí. Nemají rády nic kovového. V podstatě to jsou řasy, které v sobě mají nespošet mikrobiálních kultur a jejich původ není přesně znám.

No a pokud jsou ve správném prostředí, tak kvasí, čímž vzniká chutný jemně nasládlý (lehce smrdící :-D ) nápoj, který má pozitivní účinky na organismus a imunitu.


ÚČINKY NA ZDRAVÍ

  • Podporuje a posiluje imunitní systém
  • Léčí ledvinové problémy
  • Reguluje krevní tlak
  • Obnovuje rovnováhu střev
  • Léčí záněty v těle ale také na těle
  • Zlepšuje činnost jater a žlučníku
  • Léčí projevy alergií, ekzémů, akné a vyrážek

A co se tedy postupů týče, tak se různě liší. Já přidám ten, ke kterému jsem se dostala ale je na Vás který si vyberete. Já si to dělám nakonec po svém - asi jako všechno :-D


POSTUP OFIKO
 
50g tibi krystalů

1l vody
65g cukru
15g fíků nebo jiného sušeného nesířeného ovoce

Vše dáme do skleněné nádoby a necháme 48hodin odležet/fermentovat (1.fermentace) při pokojové teplotě. Pak slijeme vodu z krystalků přes plastový cedník do jiné lahve. Krystalky necháme v původní. Do vzniklého kefíru dáme ovoce, zeleninu, koření nebo bylinky podle chuti a dáme na dalších 24hodin do lednice (2.fermentace). Pak můžeme pít.



POSTUP MŮJ

100g tibi krystalů
1,5 litr vody
130g třtinového cukru

Pokud se dává třtinový cukr (nebo panela), tak se údajně nemusí přidávat sušené ovoce - takže ho nedávám ale pokud by byl čistě cukr, tak jsem dávala datle.
Jelikož kefír piju převážně sama, tak je mám věčně v lednici. Rozhoduju se podle počasí. Pokud je chladněji, tak je mám na první fermentaci venku ale pokud je horko, tak je mám celou dobu v lednici. Dobu fermentace vůbec nevim :-D Průběžně ochutnávám a podle chuti se rozhodnu, jestli už stačí nebo jestli si to nechám vykvasit ještě víc. Takže opravdu nemůžu blíže specifikovat :-D


NEPOUŽÍVAT

  • Chlorovanou vodu
  • Kovové nástroje
  • Med

RECEPTY

Tibi kefír s Rýmovníkem

Do druhé fermentace jsem přidala pár listů Rýmovníku a nechala 24 hodin v lednici.




Tibi kefír alá Cider

50g tibi krystalů
100% jablečný džus

Stačí jen džus nalít na tibi krystaly a nechat zhruba 24 hodin v teple. Následně slít od tibi krystalů a přelít do uzavíratelných lahví a nechat dalších 24-36 hodin dozrát v lednici. Já se docela vyplašila, fakt to děsně pění a nevěděla jsem co s tim :-D ale to je tím, že nečtu informace předem a když už je čtu, tak jen z poloviny :-D




Tibi kefír s Melounem

Do druhé fermentace jsem přidala několik kousků melounu (podle oka). Po cca 24 hodinách v lednici jsem meloun vybrala, bokem rozmixovala a nalila zpátky.


8 komentářů:

  1. Skvelý článok, ďakujem :) Ja som dnes prvýkrát robila nápoj z TIBI kryštáľov a tiež to bolo viac-menej od oka: cca 100g TIBI, 1,5l vody, 3-4 lyžičky trstinového cukru, bio sušené hrozienka a bio figa...tak uvidíme, čo z toho vykvitne :D je to v ikea sklenenej nádobe na vodu, ktorú som utesnila plastovým obalom a gumičkou

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Karol, taky jsem teprve nováček, ale už máme tibíky třetí měsíc, rozdaly jsme jich několika lidem a daří se jim u nás překvapivě až moc dobře! Množí se nám jako o život (máme malou lednici, takže jsou venku) dneska jsem přidala na druhou fermentaci maliny a byla to pro celou rodinu PECKA!!!!
    Děkuji za další super článek. Hanka :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den...kvůli kvasinkam nemohu cukr.Opravdu z limonády zmizí?:-) dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měly by ho "sníst" .. ale nepátrala jsem po tom až takto detailně.

      Vymazat
  4. Dobrý den. Kde se dají tibi krystaly sehnat? Děkuji Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je dostala. Zkuste se poptat ve Vaší regionální skupince nebo po známých :-)

      Vymazat
    2. Restaurace ESKA v Praze v Karlíně.

      Vymazat
  5. Můžete se podívat na Bazoš či takové portály. Jinak můžete i mrknout na tibikrystaly.cz Je tam pár doporučení, kde TIBIky koupit :-)) včetně zahraničí (tuším Slovinsko) kde jsme objednávali my a došlo to ještě ten samý týden

    OdpovědětVymazat