8. února 2019

PEČEME: Sýrové (LOWCARB) chipsy

Nízkosacharidové stravování, jinak řečeno Lowcarb, je čím dál tím víc známější.

Na Facebooku je skupina s názvem Nízkosacharidové (LOWCARB) stravování pro zdraví a hubnutí, kde už několik měsíců čumákuju a nasávám informace.

Když jsem vymýšlela, co připravím pro děti do Babyclubu na Masopust, hledala jsem různé tradiční recepty, ale to je všechno hrozná prasárna. Prasárna ve smyslu samého smažení a hromady cukru.

Přeci jen do Babyclubu chodí děti ve věku 1-3 roky, tak jsem se vyprdla na tradice a chtěla jsem něco zdravého, rychlého a hlavně chutného.

Jak do té skupiny pravidelně nahlížím, tak jsem si všimla, jak tam neskutečně poslední dobou frčí sýrové chipsy - nic jednoduššího snad už ani neexistuje. Takže volba byla jasná a pustili jsme se do akce. 




SUROVINY A POSTUP

Stačí Vám tvrdý tučný sýr, nic víc :-).

Co jsem vypozorovala ve skupině, tak se chipsy dají vyrobit i z Nivy, Cheddaru, Parmezánu, ale nejčastěji využívají Goudu. Také používají sýr z LIDLu s názvem Salámový.

My koupili v LIDLu plátkovou Goudu v 500g balení.

Dále můžete využít i různé druhy koření, bylinek nebo přidat slaninu, cibuli, česnek, olivy, různé druhy semínek, oříšky apod. 

Dokonce si k nim ve skupině dělají i různé druhy dipu či tataráku.

Pokud koupíte sýr plátkový, tak plátek vždy rozkrojíte na 4 díly. Pokud koupíte jeden velký kus sýru, můžete ho nastrouhat na hromádky.

Sýr si vyskládáte na pečící papír a pečete v rozpálené troubě zlehka dozlatova. Jakmile se sýr přepeče, může zhořknout a nebude vůbec dobrý. Takže opravdu hlídat.

Dost záleží na tom, jak peče Vaše konkrétní trouba, proto to chce vychytat individuálně.

Nejčastěji ve skupině pečou v rozmezí 175°C - 200°C.




Já je nechtěla mít kvůli dětem moc tvrdé, tak jsem troubu rozpálila na 175°C a pekla jsem přibližně 8-10 minut. Kontrolovali jsme je ale každou chvilku. Často totiž stačí jen pár vteřin navíc a už je pozdě.

Po vytažení z trouby jsme je nechali lehce vychladnout a první plech zmizel ještě za tepla. 

Dětem jsem je do Babyclubu nesla druhý den ráno, kdy se chipsy přes noc proležely a byly vláčnější.

Jsou ideální nejen k večernímu chroupání, když Vás honí mlsná a nevíte, co zakousnout, ale také na oslavy, dětské akce nebo pro nečekané návštěvy. 

Je to teda žrádlo neskutečné! Manžel se po nich může utlouct a holkám taky moc chutnají.




Doufám, že je co nejdříve vyzkoušíte - třeba rovnou hned teď ( :-D ) a sklidí u Vás stejný úspěch, jako u nás.

Já se už nemůžu dočkat dalších verzí, které se chystáme vyzkoušet - hlavně ty Nivové.

Přeji dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat