12. února 2019

VYRÁBÍME: Valentýnky nejen pro děti

Blíží se den svatého Valentýna, ke kterému patří i předávání valentýnek.

Nejstarší dochovaná valentýnka je z roku 1477 a je uložena v Britské knihovně v Londýně.

S rozdáváním valentýnek jsme se ale většinou mohli setkat jen ve filmech. Nepamatuju si, že by se nějaké valentýnky předávali. Spíš se jen vyrábělo přání rodičům, ale mezi kamarády nic. Což je věc, kterou bych tímto chtěla změnit.

Když jsem pátrala na Pinterestu po nějakém valentýnském tvoření pro děti, narazila jsem na tip z falešného porcelánu, kterým se vytvoří právě valentýnky.

Řekla jsem si, že by bylo parádní nejen děti ve školce (které si Klaudinka sama určila), ale také paní učitelky obdarovat valentýnkou. A tak jsme se pustili do tvoření.




SUROVINY

  • 100g jedlé sody
  • 75ml vody
  • 50g kukuřičného škrobu


POSTUP

Na rozdíl oproti ozdobám na stromeček, jsem dělala poloviční dávku.

Připravíme si nepřilnavou pánev či hrnec. Vložíme do něj všechny suroviny, zapneme střední plamen a mícháme, mícháme, mícháme.
Jakmile se nám utvoří koule, tak pánev odstavíme z plotny a těsto na stole prohněteme. Nepřetahujte dobu vaření, jinak se Vám těsto přesuší a nebude tak hladké a jemné.
Pokud budete dělat poloviční dávku, jako jsem dělala já, tak si zvolte menší nepřilnavou nádobu. V té velké se Vám těsto moc rozprostře a nepracuje se s tím úplně nejlépe.
Do těsta můžete zamíchat různé druhy třpytek. Já si zvolila tentokrát červené třpytky, které jsem v sadě zakoupila v Pepcu za pár korun.
No a teď už jen vyválíme placku o tloušťce přibližně 3-4 milimetry a vykrajujeme srdíčka, do kterých ještě při vykrojení (když máme zasazené vykrajovátko, aby se hmota nerozjela) necháme dítko obtisknout prst ve tvaru srdíčka.
Nezapomeňte ale dělat dirky, pokud chcete, aby se valentýnka dala navléknout na krk.

Klaudinka vykrojila i 3 srdíčka pro mě, manžela a nejstarší Monču. Do těchto tří srdíček ale nechtěla obtiskávat prsty.

Podsypávání pracovní plochy není potřeba ale pokud by se Vám těsto lepilo, připravte si k ruce kukuřičný škrob, kterým si plochu lehce poprášíte.
V návodu bylo následné sušení v troubě po dobu 1 hodiny na 100°C ale já sušila na necelých 50°C od oka. Možná i ty dvě hodiny, ale bála jsem se, aby tvary nepopraskaly.
Pokud budete sušit v troubě, chce to tvary pravidelně hlídat. Mohou se začít kroutit, takže je bude potřeba otáčet.
Další možností je to, že vykrájené tvary poskládáte na karton, který postupně vytáhne z těsta vodu, a sušíte se při pokojové teplotě asi 3 dny.
Pokud budete sušit na kartonu, tak je stejně potřeba průběžně tvary otáčet, aby se nekroutily. Stačí třeba 3x denně, prostě podle potřeby :-).
Já si zvolila rychlejší variantu, sušení v troubě, ale vánoční ozdoby jsem sušila na kartonu. Troufám si říct, že ta trouba mi přišla lepší. Mám radši, když jsou věci rychleji hotové.

Upečená srdíčka jsme ještě obrousili smirkovým papírem a obtisky jsme dotiskli červenou prstovou barvou - lepší je taková ta razítková, která se dobře smyje, tu ale nemáme. 
Pak už je jen stačí navlíknout na silnější bavlnku a rozdat svým milovaným :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat