27. února 2019

ČTEME: Z knihovny si půjčujeme - Únor 2019

Po lednovém úspěchu v knihách, které na mě doslova čekaly, jsem se moc těšila na další návštěvu knihovny. Tentokrát jsem ale šla opravdu bez dětí, i bez manžela.

Manžel totiž prohlásil, že radši holky pohlídá, než abychom šli do knihovny všichni :-D.  A má pravdu. Holky knihovnu berou pořád víc jako hernu, než knihovnu.

I když je potřeba vést děti ke knihám, tak by tam nesměly být hračky a hlavně sedací vaky, na kterých skáčou z jednoho na druhý anebo s autem po kolenou vytárají kompletně celou podlahu.

Tak jsem šla sama a to ticho .. TO TICHO! Až jsem si musela pobrukovat. Měla jsem pocit, že jsem snad hluchá nebo co :-D.

A tady je můj výběr, který nám dělal společnost v únoru.




Knihy jsou řazeny čistě jen podle velikosti. Nic více v seřazení nehledejte :-D. Zapůjčené knihy máme v obýváku na okně v poličce na kořenky z Ikei, aby byly nejvíce na očích.


CO JSME SI ZAPŮJČILI



ANIMALIUM

Nádherně přenádherná velkoformátová kniha, která Vás naprosto pohltí nejen svými ilustracemi, ale také texty a popisky.




Je rozdělena na několik galerií - bezobratlí, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci a je brána opravdu jako muzeum. Druhy jsou seřazeny podle svého postavení v evolučním procesu a zachycují tak vývoj živočišné říše v průběhu času.




Kniha Vám mimojiné představí i strom života, což je v podstatě takový rodokmen, který obsahuje všechny živočichy naší planety a ukazuje, jak jsou jednotlivé rody spřízněny. 




Dozvíte se nespočet druhů všech možných informací a budete naprosto fascinováni. 




Kniha Animalium mě nadchla takovým způsobem, že jsem se při jejím prohlížení přistihla, jak mi padá čelist, hlavu mám vypnutou a soustředím se čistě na knihu. Považuji ji jako jednu ze základních knih do domácí knihovny školních dětí.


POD ZEMI/POD VODOU

Tato kniha mě zaujala tím, že je oboustranná, dále jsem zjistila, že stejní autoři vytvořili úžasnou knihu Mapy a bylo jasno, že si ji musím zapůjčit. 




Je tak natlučena informacemi, že nebudete chápat, jak se do ní všechno vešlo. Velikostně je stejná jako Animalium, takže se jedná opět o velkoformátovou knihu, jen s tím rozdílem, že tato je "na ležáka".




V knize se setkáte s horníky, jeskyňáři, pasažéry metra ale také se zkamenělými kostmi dinosaurů, obyvateli nor, jedlými kořínky - celer, ředkev, řepa, lichořeřišnice, kurkuma apod. Dále pořešíte zemní plyny, odpady, kabely a trubky, elektrický proud, tunely, podzemní zásoby až se dostanete postupně do středu země - a tam začíná druhá strana knihy.




Pod vodou se setkáte s potápěči, vědci ve výzkumných lodích, mořskými obry a dalšími prapodivnámi stvořeními, s ponorkami ale narazíte i na Titanic. Prozkoumáte ohromující díry, tlak pod vodou, vrtné plošiny, podvodní komíny, mariánský příkop ale i dno světa.




Dnešním dětem opravdu závidím to množství neuvěřitelných knih, které je dostupné pro každého ať už v knihkupectví, na internetu či přímo v knihovně. Tolik informací na jednom místě, jako v této knize, kam se na to hrabe Google :-P. 


HRAVOUKA

Hravouku jsem jako první poznala v mobilní aplikaci, kde mě velice zaujala, ale neměal jsem plnou verzi, takže se v ní moc fungovat nedalo. O knize jsem v té době nevěděla, takže hned jak přišla příležitost, tak jsem to napravila.




Sympatická kniha, ve které je hlavní hrdinkou myška, je rozdělena do několika kapitol - kolem nory, v lese, u rybníka, na zahradě.




Kapitola kolem nory Vás seznámí s různými druhy rostlin či larev, dozvíte se jak na herbář, co potřebujete na chytání brouků a jaký je potravní řetězec.

V lese se naučíte o mravencích a rozkladačích, listech, o tom jak rostou stromy, o obyvatelích lesa, ptácích a ptačím peří.




U rybníka prozkoumáte co je pod vodou - jak se tam dýchá a pohybuje a také se dozvíte, co je všechno potřeba k pozorování vodních živočichů.

Na zahradě přijde řada na včely, zahradní jezírko, záhonky, ovoce a zeleninu a také to, co je potřeba na sázení.




Moc krásná a hlavně roztomilá knížka většího formátu, která děti provede různými tématy a naučí je spoustu nových informací. 


MŮJ PRVNÍ ATLAS ZVÍŘAT

Abych se upřímně přiznala, máme spoustu knih ale žádnou takovou. Nechápu, ale je to tak :-D. U Sofinky hodně frčela kniha Kamarádi zvířátka, ale potřebovala bych akutně něco takového. To je přesně to, co nám tu chybí. 




Kniha je rozdělena na domácí zvířata, zvířata Evropy, Asie, Ameriky, Afriky, Austrálie a polárních krajů. Takže je krásně přehledně rozdělena podle kontinentů. 




Jednotlivé kapitoly jsou od sebe odlišeny barevnými okraji, takže už v době než dítě začne číst pozná, že přešlo na jiný kontinent.




Kniha by se dala využít i k práci s figurkami či mapou kontinentů apod. Celkem obsahuje 81 zvířat ze všech koutů světa.




Ke každému zvířeti se dozvíte v pár větách základní informace, které se snadno zapamatují. Moc krásná knihamenšího formátu s pevnými listy.
  

PROČ POTŘEBUJEME VČELY

Poslední vybranou knihou na popud toho, že jsme minulý měsíc měli přímo knihu Včely, které holky nad moje očekávání hodně chytly, je kniha s okénky a názvem Proč potřebujeme včely.




Je rozdělena klasicky do několika tématických kapitol - Co jsou to včely? Proč potřebujeme včely? Kde žijí včely? Jak včely vyrábějí med? Kdo je kdo v úlu? Bezzzzzzzzzvadné včely.




Dozvíte se například co je hmyz, jak vypadá včela zblízka, kolik známe druhů včel, co je to pyl, jak včely pyl přenášejí, co je včelí úl, v čem nosí nektar, jak včelaři sbírají med, kdo je královnou apod. 




Je to klasická okénková kniha, na kterou děti letí a která je kolikrát baví víc, než klasické prohlížecí knihy. Okénky je obzvláštněna a děti se zvědavé koukají, co se pod nimi skrývá.



Klasické knihy od Svojtky. Kdo je znáte, tak už víte, co od nich čekat. Mně moc nesedí ilustrace, ale to už je na vkusu každého :-).


ZÁVĚREM

Z tohoto výběru bych řekla, že Animalium a stejně tak i Pod zemí/Pod vodou je na Klaudinku ještě moc ať už informacemi nebo takovou tou "odborností". Ale jsou parádní a rozhodně je časem pořídím.

Hravouku bych si nechala rovnou. Ta je moc krásná pro ten školkový věk a stejně tak Atlas zvířat je krásnou knihou pro nejmenší. Tu bych viděla už kolem prvního roku. Má krásné reálné fotky, rozdělení i popis - dalo by se s ní pracovat i s pomocí figurek zvířat.

Svojtku já moc nemusím až na pár výjimek (hovínková kniha je hovínková kniha :-D), takže toho bych jen půjčovala, domu přímo tyto knihy neplánuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat