31. května 2021

UČÍME SE: Bugs And Butterflies (kniha s okénky)

S každým ročním obdobím chystám "poličku" s aktivitami, knihami i s různými pomůckami pro to konkrétní roční období a zjistila jsem, že mi jaro docela hapruje s tématickými knihami. Takže když jsem si, ve spolupráci s Booksforjoy.cz, vybírala produkty na další období, okénková kniha Bugs and butterflies rozhodně nesměla chybět.

Pevná vazba, odolné strany, nádherné ilustrace a mnoho zajímavých informací na jednom místě. Vše díky okénkům dokonale přehledné a navíc v anglickém jazyce, na který jsem (především u dětských knih) zaměřena. Naučíte se toho mnoho i vy dospělí.

Přizpůsobíte ji malým dětem, které se teprve seznamují se základními informacemi ale uspokojíte s ní i starší děti, které se zajímají již detailněji. Ráda bych vám ji v této placené recenzi detailněji představila.



OBSAH KNIHY

  • What´s in this book
  • Buzzy bees
  • Butterflies
  • Watery bugs
  • In the undergrowth
  • As it gets dark
  • Bug homes
  • Bug facts
  • Please help the bugs!



WHAT´S IN THIS BOOK

Už obsah sám o sobě je dvoustrana s mnoha okénky, ve kterých se dozvíte zajímavé informace. A to například to, že některé mouchy mají na ústech houbu, ze které v podstatě zvrací silnou kyselinu, která z jídla vytvoří tekutinu a tu pak nasávají.



BUZZY BEES

První kapitola je zaměřena na neustále zaneprázdněné včely. Dozvíte se, co se všechno v jejich hnízdu děje a kdo jak pracuje. Zjistíte například, že jakmile je včelí hnízdo přeplněno, královna se ho rozhodne opustit. Také si můžete přečíst, jak to je s mladou královnou a čím se krmí. Proč jsou pro nás včely důležté a jakým způsobem včely tancují.




BUTTERFLIES 

Následující dvoustrana je zaměřena na motýly. Zde se dozvíte například to, že Otakárci mají extra dlouhý ocas jako zakončení křídel, který mohou ztratit aniž by jim to nějak ublížilo - to je ochrání před predátory. Také zjistíte jakým způsobem se motýli rozmnožují a jaký je celý ten proces. A nesmí chybět ani zmínka o jejich dokonalém maskování.

 



WATERY BUGS

Tato dvoustrana je zaměřena na vodní brouky, kteří jsou potravou pro mnoho dalších zvířat. Dozvíte se, co jsou nymfy a co se z nich následně stane. Také zjistíte, jakým způsobem fungují pod vodou pavouci a co chytají do svých pavučin. A víte, který hmyz na sobě musí nosit nalepené kamínky, aby se schoval?




IN THE UNDERGROWTH

Další kapitolou je hmyz v houští a podrostu. Zjistíte, kolik nožek mají mnohonožky. Co je to krtonožka a kam se chystá. Jak vypadá cikáda, než vyroste. A velkým objevem je pro mě osobně vosa pavoučí, která loví tarantule - omráčí je a vtáhne do svého hnízda a položí na ně svá vajíčka. Tarantule je pak velkým zákuskem pro novou vosu pavoučí. Uff.




AS IT GETS DARK

Co se děje, když se setmí? Mnoho druhů různé havěťi se probouzí - noční motýli, světlušky, kobylky, pavouci splétají pavučiny, protože loví v noci můry. Mnoho brouků létá kolem světel a lampiček. A dokonce se dozvíte, že někteří noční brouci nemají ústa a tak nikdy nejí. Žijí jen pár týdnů, aby našli svého partnera a snesli vajíčka.




BUG HOMES

Další kapitola je zaměřena na domovy všech různých brouků. Termití katedríla, vosí hnízdo, opuštěná šnečí ulita. Kde žije mravenec tkadlec, zednická včela a tak podobně. Ani nevím, že něco takového vůbec existuje hahaha.




BUG FACTS/PLEASE HELP THE BUGS

Poslední kapitolou jsou fakta - v našich domovech žije přes 100 různých typů havěťi. Zjistíte, kam cestují Monarchy stěhovavé a kde žije největší motýl na světě - díky okénkové části vidíte přesně jeho velikost. Wow! Druhá číst této kapitoly je o informacích, jakými způsoby můžeme hmyzákům pomoct.




ZÁVĚREM

Kniha je oficiálně doporučena pro děti od 6 let, ale věřím, že z ní budou hodně čerpat i mladší děti, které mají třeba zrovna hmyzácké období. 

Je opravdu nádherná a prohlížíme si ji často i s nejmladší Olivkou, kterou svým vzhledem velmi láká. No a holky jsou nadšené v poslední době z motýlů, takže v jejich případě byla kniha sázkou na jistotu.

Pokud nemáte zkušenost s okénkovými knížkami, doporučuji nejdříve všechna okénka otevřít, než dáte knihu do ruky dětem - byť třeba starším. Mohlo by snadno dojít k natržení.

Díky "quicklinks", které má přímo Usborne pro své publikace, můžete díky knize čerpat mnohem více - stačí se prokliknout SEM. Jsou tam typy jak postavit krmítko pro motýly, hotel pro brouky. Také tam najdete různé aktivity pro děti apod.

Pokud vás kniha Lift The Flap Bugs And Butterflies zaujala a pro aktuální období by se vám hodila, najdete ji na eshopu Booksforjoy.cz přímo ZDE.

 

Cena: 240Kč (původně 300Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat